MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2018. JÚNIUS 23. SZOMBAT
Írta: admin - Dátum: 2018 május 23 01:00:00

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2018. JÚNIUS 23. SZOMBAT

Gyűjteményünk 2012 őszén költözött jelenlegi helyére, 2013-ban vettünk részt először a Múzeumok Éjszakáján.

A tapasztalatok alapján évről-évre finomítjuk tevékenységünket

Ezen a napon minden teremben egy tárlatvezető várja a látogatókat, így nem kell csoportokra várni, belépés után a látogató folyamatosan haladhat teremről teremre. Mindenütt jól felkészült tárlatvezető várja, aki segít eligazodni a látottakon. Visszatérő látogatóink is láthatnak néhány új dolgot, illetve tapasztalhatják, amatőrségünk ellenére próbálunk egyre szakszerűbben kiállítani, meglévő anyagainkat látványosabban igyekszünk bemutatni.

Most is lehetőség lesz eszközök kipróbálására – kézzel, illetve lábbal tekerhető szellőztető berendezések, gázálarcok, menekülő kámzsa, egyenruhák, sapkák felpróbálása és ezekben történő fénykép készítése.

Délután 16 órakor megnyílnak a kiállításnak otthont adó óvóhely kapui. Ez elsősorban a legfiatalabbak miatt van, őket az épület mellett „tűzoltási feladat” várja. A szolnoki tűzoltók közreműködésével, egy puttonyfecskendő segítségével épület makett „tüzét” olthatják el. Ez a feladat általában tetszik a kisebb gyerekeknek, de a fantáziájukat is megmozgatja. A „tűz” akkor alszik ki, ha az épületen lévő lyukat megcélozva sikerül a mögötte lévő vödröt vízzel megtölteni.

Az egyik egészen apró – néhány éves - „tűzoltó”, megértve a feladatot, egyszerűen fogta a fecskendőt és határozott mozdulattal beledugta a lyukba!

Kicsik és nagyok is próbálkozhatnak kirakós játékkal, a mindennapokat is érintő „egyszerű” kérdések megválaszolásával.

A belépéskor kapott „Menetlevél” segít abban, hogy az épület minden helyiségét megtekintsék. Az egyes helyiségekben régi bélyegzőkkel igazoljuk a megjelenést.

Különleges élménynek szánjuk a légiriadó átélését, melynek érdekében igyekszünk mindent úgy beállítani, ahogyan ez éles helyzetben történt volna. Az áramszolgáltatás megszűnése, majd az 50-es évek elején készült – sok munkával rendbe hozott – diesel motor által meghajtott aggregátor által történő pótlása is ezt a célt szolgálja. A légiriadó alatt fel lehet próbálni a légzésvédő eszközöket.

Az elmúlt idők eszközei mellett ezen az éjszakán a Katasztrófavédelem munkatársai segítségével összehasonlíthatja a látogató a múlt eszközeit a napjainkban rendelkezésre állókkal. A Katasztrófavédelmi Mobil Labor a kijáratnál várja a kedves látogatót. Az épület elhagyása előtt a hőkamerával, illetve a gyors vegyi anyag meghatározással ismerkedhetnek meg.

Ezen az éjszakán az egyébként szokásos látnivalókon túl, felnőtt látogatóinknak is próbálunk különlegességekkel kedveskedni: ebben az évben a Francia Idegenlégió egyenruháiból, ékítményeiből, kitüntetéseiből láthatnak a bejárat után közvetlenül egy mini tárlatot Komlós Zoltán magán gyűjtő anyagából.

Az idegenlégió történetéről bővebben:

https://qubit.hu/2018/02/18/lenezett-hordabol-elit-alakulat-a-francia-idegenlegio-valoban-legendas-tortenete

muzeum-2017-1

muzeum-2017-2

muzeum-2017-3