Időutazáson jártunk
Írta: admin - Dátum: 2017 október 03 01:00:00

A múltba kirándultunk, de a jövőről is szó esett azon a szolnoki találkozón, amelyen több helyi kulturális intézmény képviselői, a katasztrófavédelem és a megyei polgári védelmi szövetség tagjai vettek részt. A légoltalmi bunkertól induló, a legendás Utasellátó állomásait érintő, vasúti almáriumon átvezető kirándulás célja az volt, hogy az intézmények megbeszéljék, hogy a jövőben milyen programokon vesznek közösen részt, hogyan fűzik össze a kulturális rendezvényeiket.

A megbeszélés és az időutazás előzménye a Kulturális Örökség Napjai valamint a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényekben keresendő. Ezek azok az alkalmak, amikor a Sörárium, a Reptár, a Vasúti Almárium, a Sorkatonamúzeum, a Macimúzeum (Rákóczifalva), a Damjanich Múzeum és a Légoltalomtól a katasztrófavédelemig elnevezésű állandó kiállítás egésznapos elfoglaltságot kínál az érdeklődőknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A családi programokon olyan múltbéli tikok tárulnak fel, amelyek lassan már a nagymamák emlékezetében sem élnek, és csak a tárgyak őrzik, örökítik át azokat. A keddi találkozón arról is szó esett, hogy az egyes intézmények, szervezetek, miképpen tudják mindezt összehangolt programcsomagban kínálni, egymást is reklámozva, kiegészítve.

Mindeközben feltárultak a "bunker" és a vasút rejtett értékei is, a társaság egészen az ötvenes évek elejéig repülhetett vissza az időben, tanulmányozva a hajdani, lyukszalaggal működő írógépet, a tizenkét évig leállás nélkül működő  ősszámítógépet, majd ... de ezt fedje homály, hiszen a csapat egy földalatti folyosón folytatta útját, oda, ahová csak beavatottak juthatnak el...