2022 June 27 - 05:47:11
Navigáció
Online Statisztika
Online vendégek: 16
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 29
Legújabb tag: jbhöte

Látogatók ma: 5485
Online látogató: 16
Max. Onlinerekord: 122
Max. napi rekord: 42177
Látogatók tegnap: 26066
Látogatók a hónapban: 689562
Összes látogatók: 22148990
Eseménynaptár
<< Junius 2022 >>
Ke Sz Cs Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Nincs esemény

Partnerek
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

Nemzeti Civil Alapprogram

Jász-Nagykun -Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség
A regisztráció és az oldal használata teljes mértékben ingyenes.
A regisztrált tagok az alábbi előnyökben részesülnek:
Lehetőségek Látogató Tag
Hozzáférés a teljes tartalomhoz. x +
Letöltések, Feltöltések. x +
Fórum írás - olvasás. x +
Használhatod az üzenőfalat. x +
Kapcsolat a többi Taggal. x +
Hírlevél. x +
Ha probléma akad a regisztráció során vedd fel a kapcsolatot a Webmesterrel >>ITT<<
adoszam


Időutazáson jártunk

A múltba kirándultunk, de a jövőről is szó esett azon a szolnoki találkozón, amelyen több helyi kulturális intézmény képviselői, a katasztrófavédelem és a megyei polgári védelmi szövetség tagjai vettek részt. A légoltalmi bunkertól induló, a legendás Utasellátó állomásait érintő, vasúti almáriumon átvezető kirándulás célja az volt, hogy az intézmények megbeszéljék, hogy a jövőben milyen programokon vesznek közösen részt, hogyan fűzik össze a kulturális rendezvényeiket.

A megbeszélés és az időutazás előzménye a Kulturális Örökség Napjai valamint a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényekben keresendő. Ezek azok az alkalmak, amikor a Sörárium, a Reptár, a Vasúti Almárium, a Sorkatonamúzeum, a Macimúzeum (Rákóczifalva), a Damjanich Múzeum és a Légoltalomtól a katasztrófavédelemig elnevezésű állandó kiállítás egésznapos elfoglaltságot kínál az érdeklődőknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A családi programokon olyan múltbéli tikok tárulnak fel, amelyek lassan már a nagymamák emlékezetében sem élnek, és csak a tárgyak őrzik, örökítik át azokat. A keddi találkozón arról is szó esett, hogy az egyes intézmények, szervezetek, miképpen tudják mindezt összehangolt programcsomagban kínálni, egymást is reklámozva, kiegészítve.

Mindeközben feltárultak a "bunker" és a vasút rejtett értékei is, a társaság egészen az ötvenes évek elejéig repülhetett vissza az időben, tanulmányozva a hajdani, lyukszalaggal működő írógépet, a tizenkét évig leállás nélkül működő  ősszámítógépet, majd ... de ezt fedje homály, hiszen a csapat egy földalatti folyosón folytatta útját, oda, ahová csak beavatottak juthatnak el...

Beszámoló a Múzeumok Éjszakájáról

Rekordszámú látogatót vonzott a légoltalmi kiállítóhely a Múzeumok Éjszakáján

Több mint hatszáznegyvenen voltak kíváncsiak Szolnok egyik legkülönlegesebb kiállítására a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én. A „Légoltalomtól a katasztrófavédelemig” elnevezésű kiállítás délután négy órakor nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy aztán éjjel két óráig nyitva is tartsa azokat. A látogatók ugyanis, ahogy közeledett az éjszaka, egyre többen és többen jöttek...

Érkeztek távoli helyekről és a szomszédos lakóépületekből is, jöttek családosok, egyedülállók, nagyszülők és óvodások, szerelmespárok és első randevúsok, visszatérők és olyanok, akik még csak most hallottak először a múzeumról. A még manapság is működőképes valódi óvóhely nyomasztó hangulata, a második világháború és az atomkorszak relikviái,  a két és félméteres betonfalak közé zárt élő történelem mindenkire másképpen hatott. Volt, aki kifogásolta a bunker kísérteties hangulatát, egy asszony szinte kimenekült, mert rossz emlékeket idézett fel benne mindaz, amit bent látott. Egy fiatal nő beleszippantott az olajos, hűvös, különös atmoszférájú levegőbe, és azt mondta, odavan ezért a szagért, hosszú látogatásra készül. Gyerekek vidáman próbálgatták az egyenruhákat, gázmaszkokat, a megyei polgári védelmi szövetség és a katasztrófavédelem munkatársai pedig fáradhatatlanul magyarázták a különleges tárgyak, berendezések titkait. Alkalmi tárlatként a földszinten második világháborús kitüntetések és egyenruhák kiállítása fogadta a betérőket, akik átjutva a légzsilipen és a gázzsilipen, egy érdekes labirintusban találták magukat, a legügyesebbek a Tűzmegelőzési Bizottság kiállítóhelyét is megtalálták, és volt olyan, aki a kijáratot sem lelte meg, egyszerűen eltévedt. Pedig a kijáratnál, a bunker túloldalán a katasztrófavédelmi mobil labor csodajárgánya és állománya várta őket, a terepjáróra felmálházott különleges mérőműszerek nagy népszerűségnek örvendtek. A látogatói rekordot minden bizonnyal az a fiatal nő tartja, aki pár perc híján három órát töltött odabent, a kétemeletes bunker minden zegzugát bejárta, és a végén elárulta: nem most volt itt először. De izgalmas volt a bunker azoknak a szolnokiaknak is, akik bevallották, hogy pár méterrel odébb, a szomszéd panelban laknak, de még soha nem jutott eszükbe, hogy utánajárjanak a rejtelmes épület titkainak. Igaz, egyikük gyerekkorában betévedt az épületbe, de akkor kizavarták onnan. Nos, most teljes nyugalommal sétálgathatott a falak között, amelyeket éppen arra terveztek egykor, hogy megvédjék azokat, akik menedéket keresnek. A szolnoki vasútállomás melletti, rejtőzködő, de mégis óriási épület június 25-én hajnali két óra után zárta be speciális vaskapuit, elégedetten nyugtázva, hogy titkai még az internet világában is izgalmasak, és kalandot ígérőek.

Múzeumok Éjszakája 2017

Jön! Jön! Jön! Múzeumok Éjszakája 2017!

2017. június 24. 16:00 órától 24:00 óráig.

"Az éjszaka nem alvásra való!" Ezzel a szlogennel hirdeti idei programjait a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat Szolnokon. A csütörtöki sajtótájékoztatón a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is képviseltette magát.

A Sorkatona Múzeumban (Szolnok, Táncsics út) tartották a Múzeumok Éjszakája elénevezésű programsorozat sajtótájékoztatóját csütörtökön délelőtt. Tíz helyszínen várják a különleges kulturális élményért rajongó látogatókat Szolnokon, egyebek között a katasztrófavédelem és a polgári védelmi szövetség  "Légoltalomtól a katasztrófavédelemig" elnevezésű állandó tárlatának is megnyílnak a kapui.

A kiállítás egy valaha valóban működő, többemeletes vasúti óvóhelyen várja a látogatókat. Ez valódi időutazás, korabeli berendezések, eszközök idézik fel a rettegett háborús légicsapások időszakát, megszólalnak a szirénák, felölthető a menekülő kámzsa, gázálarc, és a látogatókra boruló sötétségben, a két és fél méteres betonfalak közé zárva, életre kel az elvarázsolt labirintus, amikor felvijjog a légi riadó... Alkalmi tárlatként II. világháborús érmek és relikviák is láthatóak a földszinti folyosón.

Idén először ingyenes buszjárat is indul, kétóránként szállítja körbe az érdeklődőket valamennyi szolnoki helyszínen. A Múzeumok Éjszakájához játék is kapcsolódik, amely során négy helyszín pecsétjeit kell összegyűjteni. A gyűjtőlapokat júliusban sorsolják ki a szervezők, húsz ajándékcsomag kerül a szerencsés nyertesekhez.

Látogatható és pecsétgyűjtő helyszínek:

 • Szolnoki Vasúti Almárium, Szolnok, Jubileum tér Jubileumtér 1-3.
 • Légoltalmi Kiállítás (MÁV Óvóhely) Szolnok, Jubileum tér Jubileumtér (Csomóponti Művelődési ház mögötti terület)
 • RepTár Interaktív Repülőmúzeum, Szolnok, Indóház u. 4-6.
 • Damjanich János Múzeum, Szolnok, Kossuth tér 4.
 • Damjanich Múzeum: Tabáni Tájház, Szolnok, Tabán 24.
 • Damjanich Múzeum Galéria, Szolnok Templom út 2.
 • Sorkatona Múzeum, Szolnok, Táncsics Mihály u. 5-7
 • Sörárium Interaktív Sörmúzeum, Szolnok, Kossuth Lajos út 9.
 • Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár, Szolnok, Kossuth tér 2.
 • Macimúzeum, Rákóczifalva, Szabadság tér 3.
Stégmester. katasztrófavédelmi horgászverseny

Első helyen végeztek a Szolnoki Kormoránok az országos horgászversenyen

...és Kállai Szabolcs is ott volt, a halak és a többi horgász nagy-nagy bánatára... A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság immár ötödik alkalommal rendezte meg az ózdi „Stégmester” elnevezésű katasztrófavédelmi horgászversenyt június 9-10-én.

Jó hangulat, zavartalan napsütés és csaknem négy mázsa kifogott hal. Ez jellemezte az idei huszonnégy órás ózdi horgászatot, amelyet Czeglédi László tűzoltó alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki osztályvezetője nyitott meg a Városi-tó partján. Az idei versenyen a már rendszeresen visszatérő, ismerős csapatok mellett új sporttársak is szerencsét próbáltak, így az elmúlt évekhez képest rekord mennyiségű, összesen huszonöt csapat vetette be a horgokat. A halfogás szabályai sokak számára már jól ismertek voltak, akiknek mégsem, azok a megnyitó előtti technikai megbeszélésen minden szükséges információt megkaptak. Ezek után „már csak” minél több és minél nagyobb halat kellett kifogniuk az elszánt horgászoknak. A célhal természetesen most is a ponty és az amur volt, hiszen a rablóhalak nem számítottak bele a mérlegelésbe. Az a horgász, akinek tok akadt a horgára, mérlegelés nélkül, automatikusan öt kilogramm előnyre tett szert, miután a fogást a szomszéd horgászcsapat igazolta. A horgászat úszós, vagy fenekező szerelékkel, csapatonként három horgászbottal zajlott. Természetesen fontos szempont volt a halak kíméletes kezelése, ezért kötelező volt az úgynevezett pontymatrac, vagy bölcső használata, emellett a mérlegelés folyamatosan történt. Így a kifogott halak csak rövid ideig raboskodtak a haltartóban, majd visszanyerték a szabadságukat. A szombat délutáni eredményhirdetésen Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója értékelte a rendezvényt és a horgászcsapatok teljesítményét, majd átadta a legjobbaknak szánt díjakat.

 

2017. éves közgyűlés összefoglalása

Bombabiztos szövetség

Idén kibővítette tagságát a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség, hiszen koratavasszal a Tisza Mentőcsoport tagszervezetei is beléptek a szervezetbe. Ezzel tovább tágult azoknak a köre, akiket ténylegesen meg tud szólítani a szervezet, hiszen a mentőcsoport a valódi bevetésekben, életmentésben, kárelhárításban éppúgy részt vállal, mint a gyakorlatokban, vagy a rendezvényekben. Minderről Tatár Pál elnök beszélt az éves közgyűlésen, ahol elfogadták a tavalyi évi beszámolót és döntöttek a további feladatokról is.

A napirendi pontok között szerepelt a  felügyelő bizottság tájékoztatója, a mérlegbeszámoló és közhasznúsági jelentés elfogadása, valamint az új tag, a Tisza Mentőcsoport portfóliójának ismertetése. A mentőcsoportról szóló képes beszámolóban helyet kapott a 2013-as dunai árvízi védekezésben való részvétel épp úgy, mint az idei, Megyei Védelmi Bizottság által szervezett gyakorlat bemutatása is, amelynek szervezésében oroszlánrészt vállalt a szövetség.

Ahogy a közgyűlésen elhangzott: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség nem csak egy egyedülálló légoltalmi kiállítóhelyet működtet, de támogatja a fiatalok felkészítését, képzését, az önkéntes és köteles polgári védelmi szolgálatban érintettek kiképzését, az erős tűzoltók versenyén való részvételt (TFA), a megyei és kirendeltségi katasztrófavédelmi ifjúsági versenyeket is, csak, hogy a legnépszerűbbeket említsük.

Az egyik legközelebbi nagyszabású esemény máris lázban tartja a tagokat, hiszen júniusban ismét bekapcsolódnak a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba, amely, ezúttal hét városi intézmény kooperációjában kínál egyedülálló intellektuális kalandot. A légoltalmi kiállítás (a MÁV egykori óvóhelyén, a Jubileum téren) tavaly csaknem ezer látogatót vonzott, a vendégek  egyharmada éppen a Múzeumok Éjszakáján tette tiszteletét, és járta végig az elvarázsolt labirintust.

Legközelebb pedig június 2-án találkoznak a tagok, amikor is koszorúzással emlékeznek meg Szolnok bombázásáról a bunker falán elhelyezett emléktáblánál, amit tavaly avattak fel. Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása méltó emlékhelye a várost csaknem megsemmisítő légitámadásnak, egyúttal kegyelettel teli tisztelgés az áldozatok előtt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség tehát nem csak a hagyományok leporolásával fogalkozik, hanem nagyon is lendületes, aktív szervezetként folyamatosan helyet talál a jelenkor feladatai között is, hangzott el a közgyűlésen.

Tisza Mentőcsoport Pilismaróton 2013-ban és a közgyűlés fotók >>ide kattintva<< S. Tóth

Ausztriai helytállás - TFA-s versenyzőink remekül teljesítettek

Csoportban és egyéniben is remekül helytálltak az ausztriai Siegendorfban megrendezett tűzoltóversenyen megyénk indulói.

Május huszadikán, borús időben, de nem borús hangulatban érkeztek meg a verseny helyszínére a megye tűzoltói. A csapatot heten alkották: Papp János (Mezőtúri HTP), Varju Zsolt (Mezőtúri HTP), Handzsuj Mihály (Szolnoki HTP), Zelei István (Szolnoki HTP), Szabó Lajos (KMSZ), Czifra Zsolt (Szolnoki HTP), Nagy József (Szolnoki HTP).

A fiúk hajnali háromkor indultak útnak, de ez nem csorbította harci kedvüket, sőt, erőnlétüket sem. A TFA verseny valódi erőpróba, feszegeti a teljesítőképesség határait, nem csak az állóképességet, de az idegeket is próbára teszi. Palánkra mászni, súlyt cipelni, menetfelszerelésben emeletre futni, sérültet cipelni, ez mind-mind szerepel a feladatok között, amit folyamatosan, megállás nélkül kell teljesíteni.

Eredmények:

A magyar indulók közül a leggyorsabb, saját korosztályában Czifra Zsolt volt, összességében 9. lett.

Harmincon fölüliek között Handzsuj Mihály 6. helyezést ért el. 35 fölöttiek között Papp János  az 5. helyet szerezte meg.  A 40 fölöttiek között pedig Szabó Lajos a 12., Varju Zsolt 4. lett.

Büszkeségünk, Nagy József a 45 év fölöttiek között a dobogó harmadik helyére futott fel! Csapatunk (Papp, Handzsuj, Varju, Czifra) pedig 4. helyezést ért el.

A résztvevők ezúton is megköszönik a JNSZ Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatását, aki vállalta az egyéni és csapat nevezési díjak költségeit.

A versenyről készült fotók: >> http://jasz.katasztrofavedelem.hu <<

Közgyűlés 2017

 A Jász- Nagykun Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség vezetősége tisztelettel meghívja Önt 2017. május 25-én 13.00 órai kezdettel megrendezendő közgyűlésére!

Helye: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsterme

(Szolnok, József Attila u. 14. III. emelet, balra) 

 

A közgyűléssel kapcsolatos anyagok folyamatosan frissítve letölthetők:

>első napirendhez szóló előterjesztés<

>Felügyelőbizottság beszámolója<

>Egyszerűsített beszámoló és közhasznúsági melléklete - végleges<

>Tisza Mentőcsoport tájékoztató (prezentáció)<

Meghívó letölthető >>ide<< kattintva!

Emléktáblát avattak Szolnok bombázásának évfordulóján
Hírek

1944. június elsejéről másodikára virradó éjszaka az Angol Királyi Légierő 205. bombázó csoportja sikertelenül támadta a szolnoki vasúti pályaudvart. A támadás éjfél előtt kezdődött, de csupán néhány Wellington és egy Liberátor találta meg a célpontot. A város halotti anyakönyve szerint akkor hat ember halt meg az éjszakai bombázásban. Június 2-án a 49. Bombázó Ezred három bombázó csoportjának 103 B-24-es bombázója vett részt a támadásban, a 82. Vadász Csoport 46 P-38-asának fedezete alatt. A támadásnak százhatvanhárom magyar, százhetvennégy német, és az egy orosz áldozata volt a halotti anyakönyvek, a német jelentések és a Szolnokon exhumált német katonák jegyzőkönyve alapján. A sérültek száma akár ezer is lehetett, az áldozatok között több száz gyermeket is számon tartanak, ők voltak azok, akiket éppen a budapesti bombázások után menekítettek biztonságos helyre...

TFA verseny Ausztria - 2016
TFA verseny Ausztria - 2016

2016. május 21-én Ausztriában  Siegendorf városában ismét megrendezték a TFA (Toughest Firefighter Alive -legerősebb tűzoltó) versenyt. Magyarországot összesen tizenegy tűzoltó képviselte, közülük hatan a Jász-Nagykun-Szolnok megyei állomány tagjaiból kerültek ki. Papp János, Varju Zsolt - Mezőtúr HTP, Czifra Zsolt, Handzsuj Mihály, Nagy József - Szolnok HTP, Szabó Lajos- Szolnok MKI,, ők voltak a mi hőseink, akik vállalták a megmérettetést, ami embertpróbáló feladatokból állt. Képek >>IDE<< kattintva.

Közgyűlés 2016

 A Jász- Nagykun Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség vezetősége tisztelettel meghívja Önt 2016. május 26-án 13.00 órai kezdettel megrendezendő közgyűlésére!

Helye: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsterme

(Szolnok, József Attila u. 14. III. emelet, balra) 

 

A közgyűléssel kapcsolatos anyagok letölthetők ZIP fájlba csomagolva >>ide<< kattintva!

Meghívó letölthető >>ide<< kattintva!

Tíz éve tetőzött az árvíz... Megköszönték Kovács Antal munkáját!

Pontosan egy évtizede, 2006 tavaszán vonult le az az árhullám, amely Tiszakécske alatt - 270 kilométer hosszúságban - egészen a Dunáig, valamint a Hármas-Körösön Mezőtúr-árvízkaputól a tiszai torkolatig új vízállásrekordokat állított fel. Ez az árvíz azért is emlékezetes, mert hatványozott veszélyt idézett elő a gátak sorozatos megcsúszása a Körös-zugban, ami indokolta Szelevény, Tiszasas és Csépa lakosságának kitelepítését. Végül emberfeletti munkával, széles körű összefogással, és nem utolsósorban innovatív védekezési módszerekkel sikerült megakadályozni a katasztrófát. Ebben volt része Kovács Antalnak, aki...

Jász-Nagykun...
Felhasználónév

JelszóÚj jelszó

admin 3 Hete
lklemann 122 Hete
berjo 218 Hete
kovas53 261 Hete
juhasz02 265 Hete
jbhöte 285 Hete
tbuzas 421 Hete
fazekasoti 451 Hete
Tukarcsne 506 Hete
senki75 527 Hete

Vendég 16 Ma 0 tagunk volt itt.

(Összes tagunk 0%-a)
Legtöbb: 6
Dátum: 2011.03.27
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2017-05-22 14:29
Hogyan találom meg a tagok listáját??, Köszi

2011-07-24 20:45
A szolnoki MÁV óvóhely kiállítás látogatható még?

2011-03-28 19:53
Szívesen fogadok régi PV kiadványokat, katalógusokra, lesejtezett védőeszközöket. Elsősorban gázálarcok gyűjtésével foglalkozom, de emellett pv-vel kapcsolatos dolgok is érdekelnek. A weboldalam:[url

2011-01-08 14:24
Teszt! Morning