2021 January 26 - 20:04:34
Navigáció
Online Statisztika
Online vendégek: 4
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 29
Legújabb tag: jbhöte

Látogatók ma: 8710
Online látogató: 4
Max. Onlinerekord: 122
Max. napi rekord: 23773
Látogatók tegnap: 11136
Látogatók a hónapban: 249573
Összes látogatók: 13113776
Eseménynaptár
<< Január 2021 >>
Ke Sz Cs Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Nincs esemény

Partnerek
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

Nemzeti Civil Alapprogram

Jász-Nagykun -Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség
A regisztráció és az oldal használata teljes mértékben ingyenes.
A regisztrált tagok az alábbi előnyökben részesülnek:
Lehetőségek Látogató Tag
Hozzáférés a teljes tartalomhoz. x +
Letöltések, Feltöltések. x +
Fórum írás - olvasás. x +
Használhatod az üzenőfalat. x +
Kapcsolat a többi Taggal. x +
Hírlevél. x +
Ha probléma akad a regisztráció során vedd fel a kapcsolatot a Webmesterrel >>ITT<<
adoszam


Közgyűlés 2019

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség vezetősége tisztelettel meghívja Önt 2019. május 22-én, szerdán 13.00 órai kezdettel megrendezendő közgyűlésére!

Helye: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsterme

(Szolnok, József Attila u. 14. III. emelet, balra)

Meghívó letölthető >>ide<< kattintva!

Meghatalmazások:

>>magánszemély<<

>>önkormányzat<<

Napirendekhez tartozó dokumentumok:

>>1. napirendhez: Elnöki beszámoló<<

>>2. napirendhez: FB tájékoztató<<

>>3. napirendhez: Mérlegbeszámoló és közhasznúsági jelentés<<

Életmentő készülék a szolnoki parancsnokságon
Hírek

Manapság egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy a nagy forgalmú közintézményekben defibrillátort állítanak készenlétbe arra az esetre, ha valaki szívproblémái miatt rosszul lenne. Az intézmények köre a megyében tovább bővült a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal....

Múzeumok éjszakája 2018 - Titkok az óvóhely mélyén

Hiába monumentális méretű, mégis szinte észrevétlenül bújik meg a szolnoki vasútállomás központjában az egykori légoltalmi óvóhely. A két és fél méter vastag vasbeton falak megannyi érdekességet rejtenek. Ezek tárultak fel június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján.

Előterjesztések - 2018 Közgyűlés
Hírek

ÚJ LETÖLTHETŐ ELŐTERJESZTÉSEK A KÖZGYŰLÉS NAPIRENDI PONTJAIHOZ!

A közgyűlés első három napirendjével kapcsolatos előterjesztések letölthetők

>>IDE<<

kattintva!

(.zip csomagban)

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2018. JÚNIUS 23. SZOMBAT

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2018. JÚNIUS 23. SZOMBAT

Gyűjteményünk 2012 őszén költözött jelenlegi helyére, 2013-ban vettünk részt először a Múzeumok Éjszakáján.

A tapasztalatok alapján évről-évre finomítjuk tevékenységünket

Ezen a napon minden teremben egy tárlatvezető várja a látogatókat, így nem kell csoportokra várni, belépés után a látogató folyamatosan haladhat teremről teremre. Mindenütt jól felkészült tárlatvezető várja, aki segít eligazodni a látottakon. Visszatérő látogatóink is láthatnak néhány új dolgot, illetve tapasztalhatják, amatőrségünk ellenére próbálunk egyre szakszerűbben kiállítani, meglévő anyagainkat látványosabban igyekszünk bemutatni.

Most is lehetőség lesz eszközök kipróbálására – kézzel, illetve lábbal tekerhető szellőztető berendezések, gázálarcok, menekülő kámzsa, egyenruhák, sapkák felpróbálása és ezekben történő fénykép készítése.

Délután 16 órakor megnyílnak a kiállításnak otthont adó óvóhely kapui. Ez elsősorban a legfiatalabbak miatt van, őket az épület mellett „tűzoltási feladat” várja. A szolnoki tűzoltók közreműködésével, egy puttonyfecskendő segítségével épület makett „tüzét” olthatják el. Ez a feladat általában tetszik a kisebb gyerekeknek, de a fantáziájukat is megmozgatja. A „tűz” akkor alszik ki, ha az épületen lévő lyukat megcélozva sikerül a mögötte lévő vödröt vízzel megtölteni.

Az egyik egészen apró – néhány éves - „tűzoltó”, megértve a feladatot, egyszerűen fogta a fecskendőt és határozott mozdulattal beledugta a lyukba!

Kicsik és nagyok is próbálkozhatnak kirakós játékkal, a mindennapokat is érintő „egyszerű” kérdések megválaszolásával.

A belépéskor kapott „Menetlevél” segít abban, hogy az épület minden helyiségét megtekintsék. Az egyes helyiségekben régi bélyegzőkkel igazoljuk a megjelenést.

Különleges élménynek szánjuk a légiriadó átélését, melynek érdekében igyekszünk mindent úgy beállítani, ahogyan ez éles helyzetben történt volna. Az áramszolgáltatás megszűnése, majd az 50-es évek elején készült – sok munkával rendbe hozott – diesel motor által meghajtott aggregátor által történő pótlása is ezt a célt szolgálja. A légiriadó alatt fel lehet próbálni a légzésvédő eszközöket.

Az elmúlt idők eszközei mellett ezen az éjszakán a Katasztrófavédelem munkatársai segítségével összehasonlíthatja a látogató a múlt eszközeit a napjainkban rendelkezésre állókkal. A Katasztrófavédelmi Mobil Labor a kijáratnál várja a kedves látogatót. Az épület elhagyása előtt a hőkamerával, illetve a gyors vegyi anyag meghatározással ismerkedhetnek meg.

Ezen az éjszakán az egyébként szokásos látnivalókon túl, felnőtt látogatóinknak is próbálunk különlegességekkel kedveskedni: ebben az évben a Francia Idegenlégió egyenruháiból, ékítményeiből, kitüntetéseiből láthatnak a bejárat után közvetlenül egy mini tárlatot Komlós Zoltán magán gyűjtő anyagából.

Az idegenlégió történetéről bővebben:

https://qubit.hu/2018/02/18/lenezett-hordabol-elit-alakulat-a-francia-idegenlegio-valoban-legendas-tortenete

muzeum-2017-1

muzeum-2017-2

muzeum-2017-3

Közgyűlés 2018

A Jász- Nagykun Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség vezetősége tisztelettel meghívja Önt 2018. május 28-án, hétfőn 13.00 órai kezdettel megrendezendő közgyűlésére!

Helye: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsterme

(Szolnok, József Attila u. 14. III. emelet, balra)

A közgyűléssel kapcsolatos anyagok folyamatosan feltöltésre kerülnek

Meghívó letölthető >>ide<< kattintva!

Törj át a falon! Ismét sikeresen vizsgázott a Tisza Mentőcsoport
Hírek

Újabb öt évre szerezte meg a nemzeti minősítést a megyei rendeltetésű Tisza Mentőcsoport. Az elmúlt héten Kunmadaras és Tiszafüred szolgált helszínéül annak a gyakorlatsornak, amelyen a tiszásokon kívül a tiszafüredi Tisza-tó mentőcsoport számos önkéntese, a tiszaburai önkéntesek, valamint a mezőtúri járási árvízvédelmi komlex csoport tagjai is részt vettek. Rajtuk kívül a kunhegyesi járási mentőcsoport és a jászberényi települési mentőcsoport búvárai is elvégezték a rájuk szabott feladatokat.  
Idén lejárt a 2011-ben alakult Tisza Mentőcsoport öt évvel ezelőtt megszerzett minősítése, amely városi kutató - mentő feladatok ellátására jogosította fel a szervezetet. Márpedig, ha a minősítés lejár: meg kell azt újból szerezni. A jogosítvány megszerzésének az a feltétele, hogy a mentőcsoport tagszervezeti helytálljanak azokban az extrém helyzetekben, amelyek például balesetet, földrengést, árvizet modelleznek.

...

Időutazáson jártunk

A múltba kirándultunk, de a jövőről is szó esett azon a szolnoki találkozón, amelyen több helyi kulturális intézmény képviselői, a katasztrófavédelem és a megyei polgári védelmi szövetség tagjai vettek részt. A légoltalmi bunkertól induló, a legendás Utasellátó állomásait érintő, vasúti almáriumon átvezető kirándulás célja az volt, hogy az intézmények megbeszéljék, hogy a jövőben milyen programokon vesznek közösen részt, hogyan fűzik össze a kulturális rendezvényeiket.

A megbeszélés és az időutazás előzménye a Kulturális Örökség Napjai valamint a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényekben keresendő. Ezek azok az alkalmak, amikor a Sörárium, a Reptár, a Vasúti Almárium, a Sorkatonamúzeum, a Macimúzeum (Rákóczifalva), a Damjanich Múzeum és a Légoltalomtól a katasztrófavédelemig elnevezésű állandó kiállítás egésznapos elfoglaltságot kínál az érdeklődőknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A családi programokon olyan múltbéli tikok tárulnak fel, amelyek lassan már a nagymamák emlékezetében sem élnek, és csak a tárgyak őrzik, örökítik át azokat. A keddi találkozón arról is szó esett, hogy az egyes intézmények, szervezetek, miképpen tudják mindezt összehangolt programcsomagban kínálni, egymást is reklámozva, kiegészítve.

Mindeközben feltárultak a "bunker" és a vasút rejtett értékei is, a társaság egészen az ötvenes évek elejéig repülhetett vissza az időben, tanulmányozva a hajdani, lyukszalaggal működő írógépet, a tizenkét évig leállás nélkül működő  ősszámítógépet, majd ... de ezt fedje homály, hiszen a csapat egy földalatti folyosón folytatta útját, oda, ahová csak beavatottak juthatnak el...

Beszámoló a Múzeumok Éjszakájáról

Rekordszámú látogatót vonzott a légoltalmi kiállítóhely a Múzeumok Éjszakáján

Több mint hatszáznegyvenen voltak kíváncsiak Szolnok egyik legkülönlegesebb kiállítására a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én. A „Légoltalomtól a katasztrófavédelemig” elnevezésű kiállítás délután négy órakor nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy aztán éjjel két óráig nyitva is tartsa azokat. A látogatók ugyanis, ahogy közeledett az éjszaka, egyre többen és többen jöttek...

Érkeztek távoli helyekről és a szomszédos lakóépületekből is, jöttek családosok, egyedülállók, nagyszülők és óvodások, szerelmespárok és első randevúsok, visszatérők és olyanok, akik még csak most hallottak először a múzeumról. A még manapság is működőképes valódi óvóhely nyomasztó hangulata, a második világháború és az atomkorszak relikviái,  a két és félméteres betonfalak közé zárt élő történelem mindenkire másképpen hatott. Volt, aki kifogásolta a bunker kísérteties hangulatát, egy asszony szinte kimenekült, mert rossz emlékeket idézett fel benne mindaz, amit bent látott. Egy fiatal nő beleszippantott az olajos, hűvös, különös atmoszférájú levegőbe, és azt mondta, odavan ezért a szagért, hosszú látogatásra készül. Gyerekek vidáman próbálgatták az egyenruhákat, gázmaszkokat, a megyei polgári védelmi szövetség és a katasztrófavédelem munkatársai pedig fáradhatatlanul magyarázták a különleges tárgyak, berendezések titkait. Alkalmi tárlatként a földszinten második világháborús kitüntetések és egyenruhák kiállítása fogadta a betérőket, akik átjutva a légzsilipen és a gázzsilipen, egy érdekes labirintusban találták magukat, a legügyesebbek a Tűzmegelőzési Bizottság kiállítóhelyét is megtalálták, és volt olyan, aki a kijáratot sem lelte meg, egyszerűen eltévedt. Pedig a kijáratnál, a bunker túloldalán a katasztrófavédelmi mobil labor csodajárgánya és állománya várta őket, a terepjáróra felmálházott különleges mérőműszerek nagy népszerűségnek örvendtek. A látogatói rekordot minden bizonnyal az a fiatal nő tartja, aki pár perc híján három órát töltött odabent, a kétemeletes bunker minden zegzugát bejárta, és a végén elárulta: nem most volt itt először. De izgalmas volt a bunker azoknak a szolnokiaknak is, akik bevallották, hogy pár méterrel odébb, a szomszéd panelban laknak, de még soha nem jutott eszükbe, hogy utánajárjanak a rejtelmes épület titkainak. Igaz, egyikük gyerekkorában betévedt az épületbe, de akkor kizavarták onnan. Nos, most teljes nyugalommal sétálgathatott a falak között, amelyeket éppen arra terveztek egykor, hogy megvédjék azokat, akik menedéket keresnek. A szolnoki vasútállomás melletti, rejtőzködő, de mégis óriási épület június 25-én hajnali két óra után zárta be speciális vaskapuit, elégedetten nyugtázva, hogy titkai még az internet világában is izgalmasak, és kalandot ígérőek.

Múzeumok Éjszakája 2017

Jön! Jön! Jön! Múzeumok Éjszakája 2017!

2017. június 24. 16:00 órától 24:00 óráig.

"Az éjszaka nem alvásra való!" Ezzel a szlogennel hirdeti idei programjait a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat Szolnokon. A csütörtöki sajtótájékoztatón a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is képviseltette magát.

A Sorkatona Múzeumban (Szolnok, Táncsics út) tartották a Múzeumok Éjszakája elénevezésű programsorozat sajtótájékoztatóját csütörtökön délelőtt. Tíz helyszínen várják a különleges kulturális élményért rajongó látogatókat Szolnokon, egyebek között a katasztrófavédelem és a polgári védelmi szövetség  "Légoltalomtól a katasztrófavédelemig" elnevezésű állandó tárlatának is megnyílnak a kapui.

A kiállítás egy valaha valóban működő, többemeletes vasúti óvóhelyen várja a látogatókat. Ez valódi időutazás, korabeli berendezések, eszközök idézik fel a rettegett háborús légicsapások időszakát, megszólalnak a szirénák, felölthető a menekülő kámzsa, gázálarc, és a látogatókra boruló sötétségben, a két és fél méteres betonfalak közé zárva, életre kel az elvarázsolt labirintus, amikor felvijjog a légi riadó... Alkalmi tárlatként II. világháborús érmek és relikviák is láthatóak a földszinti folyosón.

Idén először ingyenes buszjárat is indul, kétóránként szállítja körbe az érdeklődőket valamennyi szolnoki helyszínen. A Múzeumok Éjszakájához játék is kapcsolódik, amely során négy helyszín pecsétjeit kell összegyűjteni. A gyűjtőlapokat júliusban sorsolják ki a szervezők, húsz ajándékcsomag kerül a szerencsés nyertesekhez.

Látogatható és pecsétgyűjtő helyszínek:

  • Szolnoki Vasúti Almárium, Szolnok, Jubileum tér Jubileumtér 1-3.
  • Légoltalmi Kiállítás (MÁV Óvóhely) Szolnok, Jubileum tér Jubileumtér (Csomóponti Művelődési ház mögötti terület)
  • RepTár Interaktív Repülőmúzeum, Szolnok, Indóház u. 4-6.
  • Damjanich János Múzeum, Szolnok, Kossuth tér 4.
  • Damjanich Múzeum: Tabáni Tájház, Szolnok, Tabán 24.
  • Damjanich Múzeum Galéria, Szolnok Templom út 2.
  • Sorkatona Múzeum, Szolnok, Táncsics Mihály u. 5-7
  • Sörárium Interaktív Sörmúzeum, Szolnok, Kossuth Lajos út 9.
  • Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár, Szolnok, Kossuth tér 2.
  • Macimúzeum, Rákóczifalva, Szabadság tér 3.
Stégmester. katasztrófavédelmi horgászverseny

Első helyen végeztek a Szolnoki Kormoránok az országos horgászversenyen

...és Kállai Szabolcs is ott volt, a halak és a többi horgász nagy-nagy bánatára... A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság immár ötödik alkalommal rendezte meg az ózdi „Stégmester” elnevezésű katasztrófavédelmi horgászversenyt június 9-10-én.

Jó hangulat, zavartalan napsütés és csaknem négy mázsa kifogott hal. Ez jellemezte az idei huszonnégy órás ózdi horgászatot, amelyet Czeglédi László tűzoltó alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki osztályvezetője nyitott meg a Városi-tó partján. Az idei versenyen a már rendszeresen visszatérő, ismerős csapatok mellett új sporttársak is szerencsét próbáltak, így az elmúlt évekhez képest rekord mennyiségű, összesen huszonöt csapat vetette be a horgokat. A halfogás szabályai sokak számára már jól ismertek voltak, akiknek mégsem, azok a megnyitó előtti technikai megbeszélésen minden szükséges információt megkaptak. Ezek után „már csak” minél több és minél nagyobb halat kellett kifogniuk az elszánt horgászoknak. A célhal természetesen most is a ponty és az amur volt, hiszen a rablóhalak nem számítottak bele a mérlegelésbe. Az a horgász, akinek tok akadt a horgára, mérlegelés nélkül, automatikusan öt kilogramm előnyre tett szert, miután a fogást a szomszéd horgászcsapat igazolta. A horgászat úszós, vagy fenekező szerelékkel, csapatonként három horgászbottal zajlott. Természetesen fontos szempont volt a halak kíméletes kezelése, ezért kötelező volt az úgynevezett pontymatrac, vagy bölcső használata, emellett a mérlegelés folyamatosan történt. Így a kifogott halak csak rövid ideig raboskodtak a haltartóban, majd visszanyerték a szabadságukat. A szombat délutáni eredményhirdetésen Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója értékelte a rendezvényt és a horgászcsapatok teljesítményét, majd átadta a legjobbaknak szánt díjakat.

 

Jász-Nagykun...
Felhasználónév

JelszóÚj jelszó

admin 32 Hete
lklemann 48 Hete
berjo 144 Hete
kovas53 187 Hete
juhasz02 192 Hete
jbhöte 211 Hete
tbuzas 347 Hete
fazekasoti 377 Hete
Tukarcsne 433 Hete
senki75 453 Hete

Vendég 4 Ma 0 tagunk volt itt.

(Összes tagunk 0%-a)
Legtöbb: 6
Dátum: 2011.03.27
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2017-05-22 14:29
Hogyan találom meg a tagok listáját??, Köszi

2011-07-24 20:45
A szolnoki MÁV óvóhely kiállítás látogatható még?

2011-03-28 19:53
Szívesen fogadok régi PV kiadványokat, katalógusokra, lesejtezett védőeszközöket. Elsősorban gázálarcok gyűjtésével foglalkozom, de emellett pv-vel kapcsolatos dolgok is érdekelnek. A weboldalam:[url

2011-01-08 14:24
Teszt! Morning