2022 May 18 - 12:38:52
Navigáció
Online Statisztika
Online vendégek: 27
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 29
Legújabb tag: jbhöte

Látogatók ma: 20862
Online látogató: 27
Max. Onlinerekord: 122
Max. napi rekord: 35583
Látogatók tegnap: 25728
Látogatók a hónapban: 489457
Összes látogatók: 21045875
Eseménynaptár
<< Május 2022 >>
Ke Sz Cs Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Nincs esemény

Partnerek
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

Nemzeti Civil Alapprogram

Jász-Nagykun -Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség
A regisztráció és az oldal használata teljes mértékben ingyenes.
A regisztrált tagok az alábbi előnyökben részesülnek:
Lehetőségek Látogató Tag
Hozzáférés a teljes tartalomhoz. x +
Letöltések, Feltöltések. x +
Fórum írás - olvasás. x +
Használhatod az üzenőfalat. x +
Kapcsolat a többi Taggal. x +
Hírlevél. x +
Ha probléma akad a regisztráció során vedd fel a kapcsolatot a Webmesterrel >>ITT<<
adoszam


Közgyűlés 2019 - beszámoló

Közgyűlést tartott a megyei polgári védelmi szövetség

Május huszonkettedikén tartotta meg közgyűlését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség Szolnokon, ahol elismerésben részesültek a szövetség munkáját segítők is.

Az ülés elején Tatár Pál, a szövetség elnöke beszélt a tavalyi év feladatairól. Kiemelte, hogy 2018-ban több mint ezer ember látogatta meg a vasútállomás szomszédságában megtekinthető „A légoltalomtól a katasztrófavédelemig” című kiállítást, amelyet tavaly is bővítettek. Kiemelte, hogy a szövetség tárgyidőszakban támogatta a kirendeltségi és megyei ifjúsági versenyek megrendezését, a Tisza Mentőcsoport eszközparkjának fejlesztését, és a járási önkéntes mentőcsoportok újraminősítését is, amelyen összesen százötvenkét embert vett részt, Nem csak az önkénteseket, hanem a tűzoltósport-versenyen résztvevőket is több rendezvényen támogatták az elmúlt évben, valamint két félautomata defibrillátor készüléket szereztek be és adtak át a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére. Tatár Pál hozzátette, hogy tavaly a Múzeumok Éjszakáján, a Kulturális Örökség Napján, valamint a Város Napján is részt vett a szövetség, amelynek – múzeumon kívüli – kiállításait közel tízezren látták. Hozzátette, hogy ezek az alkalmak idén sem maradnak ki az eseménynaptárból

Az ülés további részében Buzás Tibor tű. ezredes, a szövetség titkára röviden ismertette az egyszerűsített mérlegbeszámolóban és a közhasznúsági jelentésben foglaltakat, majd elismerések átadására került sor azok részére, akik a szövetség munkáját segítik.

Ebből az alkalomból vehetett át ajándékot Szabó Tamás; Timpfelné Kálmán Ilona, Nagy Attila tű. alezredes és Németh Ádám tű. főtörzsőrmester.

Képek a közgyűlésről:

>>JNSZMKI - Közgyűlést tartott a megyei polgári védelmi szövetség<<

TFA verseny 2019 - eredmények

Halmozták az érmeket a megyei tűzoltók Ausztriában

Ebben az évben május tizennyolcadikán rendezték meg a Toughest Firefighter Alive (TFA) versenyt az ausztriai Siegendorfban. A megyei tűzoltók már hagyományosnak mondható évadnyitó versenyén nyolc országból százhuszonnyolc induló – köztük világbajnokságot megjárt tűzoltó – harcolt az ellenfelekkel, az elemekkel és természetesen a stopperrel.

Tovvábi információ a "Részletek"-re kattintva.

Közgyűlés 2019

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség vezetősége tisztelettel meghívja Önt 2019. május 22-én, szerdán 13.00 órai kezdettel megrendezendő közgyűlésére!

Helye: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsterme

(Szolnok, József Attila u. 14. III. emelet, balra)

Meghívó letölthető >>ide<< kattintva!

Meghatalmazások:

>>magánszemély<<

>>önkormányzat<<

Napirendekhez tartozó dokumentumok:

>>1. napirendhez: Elnöki beszámoló<<

>>2. napirendhez: FB tájékoztató<<

>>3. napirendhez: Mérlegbeszámoló és közhasznúsági jelentés<<

Életmentő készülék a szolnoki parancsnokságon
Hírek

Manapság egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy a nagy forgalmú közintézményekben defibrillátort állítanak készenlétbe arra az esetre, ha valaki szívproblémái miatt rosszul lenne. Az intézmények köre a megyében tovább bővült a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal....

Múzeumok éjszakája 2018 - Titkok az óvóhely mélyén

Hiába monumentális méretű, mégis szinte észrevétlenül bújik meg a szolnoki vasútállomás központjában az egykori légoltalmi óvóhely. A két és fél méter vastag vasbeton falak megannyi érdekességet rejtenek. Ezek tárultak fel június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján.

Előterjesztések - 2018 Közgyűlés
Hírek

ÚJ LETÖLTHETŐ ELŐTERJESZTÉSEK A KÖZGYŰLÉS NAPIRENDI PONTJAIHOZ!

A közgyűlés első három napirendjével kapcsolatos előterjesztések letölthetők

>>IDE<<

kattintva!

(.zip csomagban)

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2018. JÚNIUS 23. SZOMBAT

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2018. JÚNIUS 23. SZOMBAT

Gyűjteményünk 2012 őszén költözött jelenlegi helyére, 2013-ban vettünk részt először a Múzeumok Éjszakáján.

A tapasztalatok alapján évről-évre finomítjuk tevékenységünket

Ezen a napon minden teremben egy tárlatvezető várja a látogatókat, így nem kell csoportokra várni, belépés után a látogató folyamatosan haladhat teremről teremre. Mindenütt jól felkészült tárlatvezető várja, aki segít eligazodni a látottakon. Visszatérő látogatóink is láthatnak néhány új dolgot, illetve tapasztalhatják, amatőrségünk ellenére próbálunk egyre szakszerűbben kiállítani, meglévő anyagainkat látványosabban igyekszünk bemutatni.

Most is lehetőség lesz eszközök kipróbálására – kézzel, illetve lábbal tekerhető szellőztető berendezések, gázálarcok, menekülő kámzsa, egyenruhák, sapkák felpróbálása és ezekben történő fénykép készítése.

Délután 16 órakor megnyílnak a kiállításnak otthont adó óvóhely kapui. Ez elsősorban a legfiatalabbak miatt van, őket az épület mellett „tűzoltási feladat” várja. A szolnoki tűzoltók közreműködésével, egy puttonyfecskendő segítségével épület makett „tüzét” olthatják el. Ez a feladat általában tetszik a kisebb gyerekeknek, de a fantáziájukat is megmozgatja. A „tűz” akkor alszik ki, ha az épületen lévő lyukat megcélozva sikerül a mögötte lévő vödröt vízzel megtölteni.

Az egyik egészen apró – néhány éves - „tűzoltó”, megértve a feladatot, egyszerűen fogta a fecskendőt és határozott mozdulattal beledugta a lyukba!

Kicsik és nagyok is próbálkozhatnak kirakós játékkal, a mindennapokat is érintő „egyszerű” kérdések megválaszolásával.

A belépéskor kapott „Menetlevél” segít abban, hogy az épület minden helyiségét megtekintsék. Az egyes helyiségekben régi bélyegzőkkel igazoljuk a megjelenést.

Különleges élménynek szánjuk a légiriadó átélését, melynek érdekében igyekszünk mindent úgy beállítani, ahogyan ez éles helyzetben történt volna. Az áramszolgáltatás megszűnése, majd az 50-es évek elején készült – sok munkával rendbe hozott – diesel motor által meghajtott aggregátor által történő pótlása is ezt a célt szolgálja. A légiriadó alatt fel lehet próbálni a légzésvédő eszközöket.

Az elmúlt idők eszközei mellett ezen az éjszakán a Katasztrófavédelem munkatársai segítségével összehasonlíthatja a látogató a múlt eszközeit a napjainkban rendelkezésre állókkal. A Katasztrófavédelmi Mobil Labor a kijáratnál várja a kedves látogatót. Az épület elhagyása előtt a hőkamerával, illetve a gyors vegyi anyag meghatározással ismerkedhetnek meg.

Ezen az éjszakán az egyébként szokásos látnivalókon túl, felnőtt látogatóinknak is próbálunk különlegességekkel kedveskedni: ebben az évben a Francia Idegenlégió egyenruháiból, ékítményeiből, kitüntetéseiből láthatnak a bejárat után közvetlenül egy mini tárlatot Komlós Zoltán magán gyűjtő anyagából.

Az idegenlégió történetéről bővebben:

https://qubit.hu/2018/02/18/lenezett-hordabol-elit-alakulat-a-francia-idegenlegio-valoban-legendas-tortenete

muzeum-2017-1

muzeum-2017-2

muzeum-2017-3

Közgyűlés 2018

A Jász- Nagykun Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség vezetősége tisztelettel meghívja Önt 2018. május 28-án, hétfőn 13.00 órai kezdettel megrendezendő közgyűlésére!

Helye: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsterme

(Szolnok, József Attila u. 14. III. emelet, balra)

A közgyűléssel kapcsolatos anyagok folyamatosan feltöltésre kerülnek

Meghívó letölthető >>ide<< kattintva!

Törj át a falon! Ismét sikeresen vizsgázott a Tisza Mentőcsoport
Hírek

Újabb öt évre szerezte meg a nemzeti minősítést a megyei rendeltetésű Tisza Mentőcsoport. Az elmúlt héten Kunmadaras és Tiszafüred szolgált helszínéül annak a gyakorlatsornak, amelyen a tiszásokon kívül a tiszafüredi Tisza-tó mentőcsoport számos önkéntese, a tiszaburai önkéntesek, valamint a mezőtúri járási árvízvédelmi komlex csoport tagjai is részt vettek. Rajtuk kívül a kunhegyesi járási mentőcsoport és a jászberényi települési mentőcsoport búvárai is elvégezték a rájuk szabott feladatokat.  
Idén lejárt a 2011-ben alakult Tisza Mentőcsoport öt évvel ezelőtt megszerzett minősítése, amely városi kutató - mentő feladatok ellátására jogosította fel a szervezetet. Márpedig, ha a minősítés lejár: meg kell azt újból szerezni. A jogosítvány megszerzésének az a feltétele, hogy a mentőcsoport tagszervezeti helytálljanak azokban az extrém helyzetekben, amelyek például balesetet, földrengést, árvizet modelleznek.

...

Időutazáson jártunk

A múltba kirándultunk, de a jövőről is szó esett azon a szolnoki találkozón, amelyen több helyi kulturális intézmény képviselői, a katasztrófavédelem és a megyei polgári védelmi szövetség tagjai vettek részt. A légoltalmi bunkertól induló, a legendás Utasellátó állomásait érintő, vasúti almáriumon átvezető kirándulás célja az volt, hogy az intézmények megbeszéljék, hogy a jövőben milyen programokon vesznek közösen részt, hogyan fűzik össze a kulturális rendezvényeiket.

A megbeszélés és az időutazás előzménye a Kulturális Örökség Napjai valamint a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényekben keresendő. Ezek azok az alkalmak, amikor a Sörárium, a Reptár, a Vasúti Almárium, a Sorkatonamúzeum, a Macimúzeum (Rákóczifalva), a Damjanich Múzeum és a Légoltalomtól a katasztrófavédelemig elnevezésű állandó kiállítás egésznapos elfoglaltságot kínál az érdeklődőknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A családi programokon olyan múltbéli tikok tárulnak fel, amelyek lassan már a nagymamák emlékezetében sem élnek, és csak a tárgyak őrzik, örökítik át azokat. A keddi találkozón arról is szó esett, hogy az egyes intézmények, szervezetek, miképpen tudják mindezt összehangolt programcsomagban kínálni, egymást is reklámozva, kiegészítve.

Mindeközben feltárultak a "bunker" és a vasút rejtett értékei is, a társaság egészen az ötvenes évek elejéig repülhetett vissza az időben, tanulmányozva a hajdani, lyukszalaggal működő írógépet, a tizenkét évig leállás nélkül működő  ősszámítógépet, majd ... de ezt fedje homály, hiszen a csapat egy földalatti folyosón folytatta útját, oda, ahová csak beavatottak juthatnak el...

Beszámoló a Múzeumok Éjszakájáról

Rekordszámú látogatót vonzott a légoltalmi kiállítóhely a Múzeumok Éjszakáján

Több mint hatszáznegyvenen voltak kíváncsiak Szolnok egyik legkülönlegesebb kiállítására a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én. A „Légoltalomtól a katasztrófavédelemig” elnevezésű kiállítás délután négy órakor nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy aztán éjjel két óráig nyitva is tartsa azokat. A látogatók ugyanis, ahogy közeledett az éjszaka, egyre többen és többen jöttek...

Érkeztek távoli helyekről és a szomszédos lakóépületekből is, jöttek családosok, egyedülállók, nagyszülők és óvodások, szerelmespárok és első randevúsok, visszatérők és olyanok, akik még csak most hallottak először a múzeumról. A még manapság is működőképes valódi óvóhely nyomasztó hangulata, a második világháború és az atomkorszak relikviái,  a két és félméteres betonfalak közé zárt élő történelem mindenkire másképpen hatott. Volt, aki kifogásolta a bunker kísérteties hangulatát, egy asszony szinte kimenekült, mert rossz emlékeket idézett fel benne mindaz, amit bent látott. Egy fiatal nő beleszippantott az olajos, hűvös, különös atmoszférájú levegőbe, és azt mondta, odavan ezért a szagért, hosszú látogatásra készül. Gyerekek vidáman próbálgatták az egyenruhákat, gázmaszkokat, a megyei polgári védelmi szövetség és a katasztrófavédelem munkatársai pedig fáradhatatlanul magyarázták a különleges tárgyak, berendezések titkait. Alkalmi tárlatként a földszinten második világháborús kitüntetések és egyenruhák kiállítása fogadta a betérőket, akik átjutva a légzsilipen és a gázzsilipen, egy érdekes labirintusban találták magukat, a legügyesebbek a Tűzmegelőzési Bizottság kiállítóhelyét is megtalálták, és volt olyan, aki a kijáratot sem lelte meg, egyszerűen eltévedt. Pedig a kijáratnál, a bunker túloldalán a katasztrófavédelmi mobil labor csodajárgánya és állománya várta őket, a terepjáróra felmálházott különleges mérőműszerek nagy népszerűségnek örvendtek. A látogatói rekordot minden bizonnyal az a fiatal nő tartja, aki pár perc híján három órát töltött odabent, a kétemeletes bunker minden zegzugát bejárta, és a végén elárulta: nem most volt itt először. De izgalmas volt a bunker azoknak a szolnokiaknak is, akik bevallották, hogy pár méterrel odébb, a szomszéd panelban laknak, de még soha nem jutott eszükbe, hogy utánajárjanak a rejtelmes épület titkainak. Igaz, egyikük gyerekkorában betévedt az épületbe, de akkor kizavarták onnan. Nos, most teljes nyugalommal sétálgathatott a falak között, amelyeket éppen arra terveztek egykor, hogy megvédjék azokat, akik menedéket keresnek. A szolnoki vasútállomás melletti, rejtőzködő, de mégis óriási épület június 25-én hajnali két óra után zárta be speciális vaskapuit, elégedetten nyugtázva, hogy titkai még az internet világában is izgalmasak, és kalandot ígérőek.

Jász-Nagykun...
Felhasználónév

JelszóÚj jelszó

admin 49 Hete
lklemann 116 Hete
berjo 212 Hete
kovas53 255 Hete
juhasz02 260 Hete
jbhöte 280 Hete
tbuzas 415 Hete
fazekasoti 445 Hete
Tukarcsne 501 Hete
senki75 522 Hete

Vendég 26 Ma 0 tagunk volt itt.

(Összes tagunk 0%-a)
Legtöbb: 6
Dátum: 2011.03.27
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2017-05-22 14:29
Hogyan találom meg a tagok listáját??, Köszi

2011-07-24 20:45
A szolnoki MÁV óvóhely kiállítás látogatható még?

2011-03-28 19:53
Szívesen fogadok régi PV kiadványokat, katalógusokra, lesejtezett védőeszközöket. Elsősorban gázálarcok gyűjtésével foglalkozom, de emellett pv-vel kapcsolatos dolgok is érdekelnek. A weboldalam:[url

2011-01-08 14:24
Teszt! Morning